Lytt til Perekhodas, Fjermeros

av Rune Naustdal, Boye Ullmann, Arve Ottersen, Lars Borgersrud, Jørn Magdahl og Terje Kollbotn

Publisert i Klassekampen 15. februar 2024


I de siste dagene har Norge hatt besøk av Hanna Perekhoda fra Ukrainas Sotsialnyi Rukh, som har holdt foredrag om Russlands krig i Ukraina og hva solidaritet med Ukraina betyr.

På møte i regi av Rødt på Stortinget 13.2. forklarte hun at den hjelpen som Ukraina får, er helt avgjørende for at ikke Putin skal vinne krigen, særlig gjelder det luftvern, som også har kommet fra Norge. Og hun oppfordrer til mer hjelp, militært, sivilt og til mer politisk støtte. Hun opplyser at praktisk talt alle de nye sosialistiske og ventreorienterte personer og grupper i Ukraina idag støtter soldatene i fronten, ja i svært mange tilfeller faktisk er ved fronten.

Halvor Fjermeros er ikke opptatt av hennes oppfordring. I et innlegg i KK 13.2. kaller han vedtaket om å støtte Ukraina med luftvern og panservern som "det ulykksalige våpenvedtaket". Og han etterlyser å bruke "bremsepedalen" mot støtta til det han kaller "Europas mest korrupte statsmakt". Altså gi mindre hjelp - helst ingen - og i alle fall ikke militær. Idag skyter ukrainerne ned 60-80 % av luftangrepene. Hva vil konsekvensen bli med stans av luftvern til Ukraina?

Dette er altså budskapet fra Fjermeros og hans meningsfeller til Hanna Perekhoda og et helt folk og en stat som kjemper for å overleve et brutalt angrep fra en imperialistisk stormakt. Istedenfor mener han at Rødt skal velge det han kaller det "antiimperialistiske fredssporet hvor vi bør være". Kanskje er slike begreper velmenende. Men i klartekst betyr de å stoppe hjelp for å tvinge ukrainerne til å legge ned motstanden. Rødts medlemmer må avvise dette forsøket på å innlede til omkamp fra landsmøtet.