Om kildebruk

av Lars Borgersrud

Publisert i Klassekampen 28. februar 2013


I debatten om Stalingrad har Torgeir M. Hillestad skrevet at Stalingrad ikke var avgjørende i verdenskrigen, at invasjonen i Normandie reddet det vestlige demokratiet «fra å bli oppslukt av det sovjetiske diktaturet», at Den røde arme ikke kunne ha slåss uten den amerikanske hjelpen, at Sovjet ville ha bukket under uten den amerikanske krigen i Stillehavet. Det var dollaren som avgjorde Andre verdenskrig.

I sin sluttreplikk 21. februar oppgir Hillestad at kilden er boka Krusjtsjov minnes (1970) og det «Edward Crankshaw slo fast» i den. Denne forvirrende formuleringen bør oppklares. Da Krusjtsjov minnes – basert på lydopptak – kom ut i vest i 1970, var den også utstyrt med tekster av signaturen Edward Crankshaw, en britisk etterretningsoffiser og kaldkrigsskribent, som hadde vært stasjonert i Moskva under krigsårene. At han, som britisk aktør, ble en slags co-writer, ble nok aldri godkjent av Krusjtsjov. Han hadde et helt annet formål.

Krusjtsjovs hensikt med boka var å ta oppgjør med re-staliniseringen etter at han var avsatt i 1964. Han ville forsvare sin versjon av sovjetkommunismen. I kapittelet «Stalin og de allierte» mener han at myndighetene forsøkte å lure befolkningen med at Sovjet hadde knust nazismen helt alene, at Sovjet ikke i det hele tatt hadde fått viktig hjelp fra de allierte. Derfor var de amerikanske bilene og trekkvognene viktige for ham: «Hvordan skulle vi klart å rykke frem fra Stalingrad til Berlin uten dem? Våre tap ville ha blitt kolossale, fordi vi ikke ville hatt evnen til å forflytte oss raskt» (norsk utg. s. 211). Han roste cornbeef-boksene. Men han sa ikke at krigen ble vunnet takket være dem.

Crankshaw var ikke fornøyd. «Krusjtsjov forteller ikke engang halve historien», skriver han på side 205. Flere steder omtolker han teksten og drar Krusjtsjovs oppfatninger lenger enn det er grunnlag for. Men fordi tekstene hans er «hengt på» Krusjtsjovs ord, kan det være vanskelig å se hvem som mener hva. Hillestads oppfatninger av krigen er definitivt mer i slekt med Crankshaws enn Krusjtsjovs.